Wat is Black Friday?

De term 'Black Friday' is in 1965 ontstaan in de Verenigde Staten. Black Friday vindt altijd plaats de dag na Thanksgiving Day. Dit is de laatste vrijdag van november.

Op deze vrijdag shop je zeer voordelig omdat dan veel webshops en winkels grote kortingen geven op hun producten. Kortingen kunnen oplopen tot wel 60-70%. Iedere winkel of webshop heeft natuurlijk zo zijn eigen acties en kortingen.

Dit is tevens de dag om Kerst- of Sinterklaasaankopen te doen. Winkeliers en webshops proberen zo veel mogelijk klanten te verleiden met aantrekkelijke acties. Je moet sterk in je schoenen staan om deze verleidingen te weerstaan. En waarom zou je ook?

Black Friday in Nederland

In Nederland is Black Friday pas goed van de grond gekomen in 2015. Voor 2015 hadden nog maar weinig Nederlanders gehoord van Black Friday. In 2016, 2017 en 2018 deden al zoveel retailers mee dat je het bijna niet gemist kunt hebben. De verwachting is dat in 2019 deze koopjesdag in Nederland nog populairder gaat worden. Dit is natuurlijk alleen maar gunstig voor koopjesjagers.

Black Friday wordt in Nederland ieder jaar populairder en gelukkig doen steeds meer webshops en winkeliers mee aan deze ultieme sales-dag.

Rotterdam deed in 2017 als eerste stad van Nederland mee aan Black Friday. Het goede nieuws is dat in Rotterdam bijna alle winkeliers maar ook de horeca en hotels deelnemen. Ook in andere steden werd volop aandacht besteed aan Black Friday.

Black Friday in de Verenigde Staten

Net zoals in Nederland doen in Amerika ook veel fysieke winkels mee aan deze ultieme shopdag. De Amerikanen hebben op Black Friday veel tijd om te winkelen omdat de meeste werknemers dan een vrije dag hebben. De winkels gaan vaak al midden in de nacht open en dan staan er al rijen dik mensen voor de deuren.

Er zijn zelfs winkeliers die de deuren de dag ervoor (Gray Thursday) al open gooien. In de winkels wordt bijna letterlijk gevochten om de producten want op = op natuurlijk. Dit soort taferelen zien we in Nederland gelukkig 'nog' niet.

In Amerika is Black Friday de belangrijkste dag voor winkeliers. Op deze dag wordt vaak de grootste omzet van het jaar gemaakt. Hier komt ook de naam Black Friday ook vandaan omdat de winkeliers op deze dag voor het eerst van het jaar in het zwart komen te staan. In een Amerikaanse boekhouding betekent dat als cijfers in het zwart staan dat er winst wordt gemaakt.

In Nederland wordt Black Friday voor veel winkels ook steeds belangrijker. Gelukkig maken de Nederlandse retailers vaak al eerder winst en hoeven ze niet tot wachten tot de laatste vrijdag van november.

De Beste Black Friday webshops

Black Friday Media Markt
Black Friday Bol.com
Black Friday CoolBlue
Black Friday Media Markt
Black Friday BCC
Black Friday Philips
Black Friday Wehkamp
Black Friday Amac
Black Friday Microsoft
Black Friday ICI Paris
Black Friday Superdry
Black Friday Camera.nu
Black Friday Hunkemöller